tiistaina, lokakuuta 07, 2014

Mitä sote-uudistus merkitsee Keravalle? Kyläilta 20141007Sosiaali- ja terveystoimi esillä Savion kyläillassa
Ennen kuin päästiin illan pääaiheeseen, sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistukseen, puhuttiin Salavapuiston altaasta ja sen kohtalosta. Allas on ollut kesästä asti pois käytöstä.

Kirsi Kanerva-Poranen
Savion kyläyhdistyksen puheenjohtaja Matti Leskinen kysyikin, mitä sille tehdään. Illan emäntänä toiminut kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Kirsi Kanerva-Poranen oli hankkinut vastauksen: Altaan kalvo on niin huonossa kunnossa, että koko allas pitäisi kunnostaa. Nyt on pohdinnan aika.


Yleisöstä kuului ehdotus, että siitä pitäisi talveksi jäädyttää luistinkenttä.
Vantaan suuntaanErja Wiili-Peltola
Keravan sosiaali- ja terveysjohtaja Erja Wiili-Peltola esittteli aluksi  juuri käyttöön otetun Sampolan palvelukeskuksen. Kotihoidon henkilöstö siirtyy Elloksen tiloista terveyskeskuksen 3. kerrokseen, koska uusi palvelukeskus vapauttaa tiloja sieltä. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen eli sote-uudistuksen pitäisi olla totta parin vuoden kuluttua eli 1.1.2017. Lain pitäisi astua voimaan ensi vuoden alussa.Kerava kuuluu väkimäärältään suurimpaan palveluja järjestävään sote-alueeseen. Se ulottuu Hangosta Lappeenrantaan. Wiili-Peltolan mukaan vielä ei tiedetä, montako kuntayhtymää alueelle perustetaan. Joka tapauksessa Kerava haluaa kuulua samaan kuntayhtymään mm. Vantaan ja pääkaupunkiseudun kanssa. Kuntien ja kaupunkien tehtävänä on rakenneuudistuksen toteuduttua tuottaa palveluja. Yksin Kerava ei tulevaisuudessa pärjää.


Hän sanoi toivovansa, että asiakaslähtöisyys ja lähipalvelut toteutuvat. Henkilöstön asema ja omaisuusjärjestelyt ovat vielä auki. Mutta suurelta osin Keravalla säilyy oma henkilöstö. Kiinteistöjen osalta selvitykset ovat kesken.

Yleisö edellytti, että vastaanottokykyä täytyy olla, jos etelään suuntaudutaan.


Kotona asuminen vanhustenhoidon perustaAnna-Maija Kääriäinen
Avopalvelujohtaja Anna-Maija Kääriäinen ja vanhuspalvelujohtaja Raija Hietikko vakuuttivat, että Keravalla palveluihin pääsee kolmen kuukauden sisällä. Kotona asuminen on vanhustenhoidon perusta. Tavoitteena on järjestää räätälöityjä palveluja kotiin. Niiden joukkoon ei esim. siivous kuulu. Kisapolulle valmistuu ensi vuoden joulukuussa 42-paikkainen tehostetun palveluasumisen hoivakoti. Nykyään ostetaan n. 90 paikkaa.


Terveyskeskuksessa on huhtikuun alussa avattu INR- eli marevan-poliklinikka, mikä uutena toimintamuotona helpottaa verenohennuslääkitystä tarvitsevien asiakkaiden elämää. Tästä tuli kiitosta mm. kaupunginvaltuutettu ja hallituksen jäsen Säde Evilältä.


Säde Evilä
 
Omia potilastietoja pääsee katsomaan sähköisistä tiedostoista 12. marraskuuta lähtien.


Päivystyskö Peijakseen?


Päivystyksen mahdollinen siirto Peijakseen on herättänyt ristiriitaisia näkemyksiä ja tunteita. Yleisölle vakuutettiin, ettei tässä niinkään ole kyse rahasta, vaan mm. henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuudesta. Päivystysaikaan Keravalla on lääkärin ja hoitajan lisäksi yksi vartija. Tämä on liian vähän, kun sisään voi tulla aseella uhkaileva häirikkö. Ajat ovat muuttuneet. Peijaksen henkilöstövahvuus on ihan toista luokkaa. Suunnitelman mukaan päivystäminen alkaisi Peijaksessa arkisin klo 16. Lisäksi Peijas hoitaisi päivystyksen myös viikonloppuisin. 
Nuoret lääkärit eivät valitettavasti ole halukkaita päivystämään. Heillä ei ole myöskään sitä kokemusta, mitä on vanhemmilla lääkäreillä. Päivystyksen siirtäminen Peijakseen vapauttaisi lääkäri- ja hoitoaikoja Keravalla. Noin puolet asiakkaista käyttää päivystystä, vaikkei ole sen tarpeessa. Terveyskeskuksen kautta kiertäminen saattaa olla myös riski, kun potilan pitäisi saada mahdollisimman nopeasti oikea arvio tarvittavista toimenpiteistä.Immi Muttoselle vakuutettiin, että omalääkäri- ja omahoitajajärjestelmä toimii edelleen.Mutta lääkärityövoimaa tarvitaan lisää. Noin puolet lääkäreistä vaihtuu koko ajan. Palveluseteleiden hyödyntämistä eri palveluissa mietitään.Kyösti Haukipuro
Myös valtuutettu, sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Kyösti Haukipuro, joka itse on joitakin vuosia sitten toiminut johtavana terveyskeskuslääkärinä Keravalla, puolsi päivystyksen siirtoa Peijakseen painottaen turvallisuuskysymyksiä. Lisäksi vaatimukset päivystyksen suhteen ovat kasvaneet. Peijaksessa päivystyspalvelut tulevat turvatuiksi.On niitäkin, jotka nimenomaan haluavat tehdä päivystystyötä. Matka Keravalta Peijakseen ei ole kovin pitkä. Terveyskeskukseen voidaan sitten järjestää toisentyyppistä lääkäripalvelua.Yleisön mielestä lyhyt matka Peijakseen ei turvaa palvelua. Alustajat lupasivat, että matkayhteyksiä pohditaan.Tuula Lind
Kaupunginvaltuutettu, sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Tuula Lind oli huolissaan henkilökunnan jaksamisesta. Vakansseja on täyttämättä 30 ja 16 on jäädytetty.


Illan päätteeksi arvottiin kolme Kerava-tuotetta. Onni suosi Markku Grundströmiä, Eeva Kaarina Virtasta ja Toivo Ollanketoa.

Hyväksi lopuksi halattiin naapuria ja huomattiin, että HYKKE oli ilmestynyt myös Savion koululle. HYKKESTÄ eli "Hyvä kasvaa Keravalla" -projektista kuullaan vielä monta kertaa.


Teksti: Maila Hölttä

Kuvat: Matti Leskinen ja Enni Salovaara


 Myös HykKe kävi ilahduttamassa kyläillassa

Ei kommentteja: