sunnuntaina, syyskuuta 21, 2014

Sieniretki Nuuksioon 21.9.2014Keravan ympäristönsuojeluyhdistyksen sienestysretki Nuuksion kansallispuistoon ja tutustuminen Suomen luontokeskus Haltiaan sunnuntaina 21.9.2014
Retkelle osallistui 52 innokasta sienestäjää. Linja-auto haki meidät retkeläiset Keravan asemalta kello 9.30. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli luontokeskus Haltia, jossa meitä odotti opastettu kierros. Kierroksen jälkeen söimme ruhtinaallisen lounaan Ravintola Haltiassa. Lounaan jälkeen kipusimme massut pullollaan takaisin linja-autoon ja ajoimme Kattilaan, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Haltiasta.
Perillä jakaannuimme kahteen ryhmään, jotka lähtivät oman oppaansa mukana maastoon. Maastossa oloon oli varattu parisen tuntia. Kokoontumispaikalla järjestimme vielä pienimuotoisen sieninäyttelynkin (josta kuva). Retken aikana oppaat kertoivat sienten perustuntomerkit (pillit, heltat, orat, lakin ja jalan väritys, mallon värimuutokset, helttojen värit ja kiinnittymistyypit jne.) ja tunnistivat kerättyjä sieniä. Ruokasienilajeja löytyi mm. seuraavasti: Herkkutatti, punikkitatteja, kehnäsieni, kangasrousku, haaparousku, vaaleaorakas, rusko-orakas, lampaankääpä, isohapero, kangashapero ja muita syötäviä haperoita. Ei syötävistä sienistä mm. sappitatti, punavyöseitikki, löyhkäseitikki, haisuseitikki, verihelttaseitikki, kaneliseitikki. Myrkyllisistä sienistä löysimme valkokärpässienen ja suippumyrkkyseitikin.
Ilma suosi meitä ja, ja päivän aikana retkeläiset oppivat tunnistamaan itselleen uusia lajeja. Toivottavasti herkku - ja punikkitatit, kehnäsienet, mustavahakkaat, ja helposti tunnistettavat haperot (kangashapero, keltahapero, koivuhapero) nyt löytävät tiensä itse kunkin sienikoriin jatkossa. Järjestetyille sieniretkille kannattaa osallistua, sillä aina oppii uutta. Kun perusasiat ovat hallussa, on sienikirjakin ehkä selkeämpi ymmärtää.
Vielä on kauniita ilmoja sienestykseen. Suppilovahverot ovat juuri nyt nousussaan. Metsään, hopi, hopi!
Erityiskiitos mukana olleille, ja eritoten järjestäjille!
Terveisin oppaat, Johanna ja Satu

Teksti ja kuvat Satu Lukkanen

Ei kommentteja: