perjantaina, toukokuuta 30, 2014

24.5.2014 – Siivouspäivä & Savion Leidien grillikauden avajaiset


Valtakunnallinen Siivouspäivä järjestettiin jälleen 24.5. Salavapuistossa kauppa kävi taas, ja paikalla oli lähes parikymmentä myyjää. Salavapuiston Siivouspäivä starttasi toukokuussa vuosi sitten, kun "pari akkaa halusi kirppistellä" ja tämä valtakunnallinen tapahtuma sattui juuri oikeaan saumaan. Kirjoitimme mainokseen silloin: "Salavapuiston yhteiskirppis ei ole "järjestetty tapahtuma", vaan useampi ihminen kirppistelemässä samassa paikassa sen sijaan, että jokainen seisoo yksin omassa pihassa. Ei paikkavuokria, määrättyjä paikkoja, ei organisaatiota taustalla – vain pari akkaa, jotka halusivat kirpputorin, ja päättivät kysyä muitakin. Tästä voisi joskus tulla saviolaisten toistuva perinne?"

Perinne on siis startannut! Nyt mukana oli Kellariorkesteristakin tuttu Sirkka musisoimassa, ja samaan aikaan Savion Leidit avasivat grillikauden (tästä lisää alempana). Ehkä seuraaville kerroille saamme taas enemmän porukkaa paikalle ja jotain muutakin tapahtumaa? Kaksi kertaa vuodessa järjestettävä Siivouspäivä antaa tilaa kaikenmoiselle, ja itse ainakin ajattelen, että sillä on potentiaalia muokkautua "kyläjuhlaksi", jota kukaan ei oikeastaan järjestä, vaan se järjestyy itsestään aktiivisten kyläläisten voimin.

Lisätietoja Siivouspäivästä, sen historiasta ja seuraavista ajankohdista:

 Ja niin myyjien kuin ostajienkin iloksi samaan aikaan Salavapuistossa:

Savion leidit aloitti grillikauden
Makkarat kuumentuivat herkullisen rapeiksi Savion leidien grillissä Salavapuistossa. Juomaksi oli tarjolla mehua ja tuoksuvaa kahvia. Makunystyröitä kirvoittivat myös kullanruskeiksi paistuvat muurinpohjaletut. Päivä oli toukokuun 24:s, lauantai. Aurinko helotti pilvettömältä taivaalta.

Leidi Pia Toivola oli yksi myyntivastaavista. Saviolaisille oli tarjolla myös verenpaineen ja verensokerin mittausta. Siitä huolehti terveydenhoitaja, leidi Oili Kujamäki. Arpaonneaan ohikulkijat saivat myös kokeilla. Ahkeroivia leidejä oli paikalla toistakymmentä.

Mukavaa yhdessä tekemistä
Irmeli Muttonen on kuulunut leideihin alusta alkaen eli viitisen vuotta. Leidit syntyi, kun ryhmä naapureina asuvia naisia innostui miettimään, mitä hauskaa yhdessä voisi tehdä. Toiminnan ohjenuoraksi laadittiin säännöt. Vuosikokouksessa valitaan mm. puheenjohtajat, joina nyt toimivat Camilla Kortelainen varsinaisena ja Irmeli eli Immi varalla. Kerran kuukaudessa kokoonnutaan yhteen.

Leidiksi pääsee, kun on täyttänyt 30 vuotta, on saviolainen tai ylipäänsä keravalainen. Miehiäkin olisi tulossa jäseniksi, mutta heitä ei hyväksytä.

Monenmoista on jo ehditty keksiä ja toteuttaa perheen kanssa ja ilman. On järjestetty tansseja, pikkujouluja, ruokailutapahtumia, risteilyjä ja grillikauden avajaisia, pelihetkiä pesäpallon ja petankin parissa.

Stipendejä koululaisille
Erilaisten tapahtumien järjestäminen yhteiseksi iloksi nielee rahaa. Rahaa on käytetty myös yhtenäisten asujen, kuten paitojen ja esiliinojen hankkimiseen. Leidien suurimpiin ilonaiheisiin kuuluu Savion koululaisten liikuntaharrastusten tukeminen. Koulun kevätjuhlassa pari heistä saa stipendinä rahasumman, jolla voi hankkia harrastuksessa tarvittavia välineitä. Nehän ovat usein aika hintavia.

(Savion leidien teksti: Maila Hölttä)

 Kuvat: Enni Salovaara
Teksti: Enni Salovaara & Maila Hölttä

Ei kommentteja: