sunnuntaina, helmikuuta 16, 2014

Letuilla sammutusasuja nuorille

Lettumestari ja 
lettuvastaava 
Lea Kallio


Letunpaistoon osallistuivat
 innokkaasti myös 
Anu Kallio, 
Jonna Haikonen ja 
Nea Vikström.
Olenkohan milloinkaan nauttinut niin hyvistä letuista kuin Savion Vapaapalokunnan talolla helmikuun 16. päivänä. Päivä kuului vuoden 2014 ravintolapäiviin. Neljä tarmokasta tyttöä oli päättänyt paistaa lettuja myyntiin ja antaa näin oman panoksensa sammutusasujen hankkimiseksi.


Asuja tarvitaan 20 nuorelle. Heistä tyttöjä on viisi. Tavoite on haastava, kun yhden kaksiosainen asun hinta on 150 euroa.


Paavo, Greta ja Anssi 
Ennevaara herkuttelemassa
Lettuvastaavana toimi Lea Kallio. Ahkerina apulaisina häärivät Nea Vikström, Jonna Haikonen ja Anu Kallio. Hanslankariksi itseään nimittänyt Jukka Astala vastaanotti rahat. Hän asuu Vantaan puolella.


Anssi Ennevaara, vaimo Majbritt sekä 3-vuotias Greta ja 6-vuotias Paavo tulivat nauttimaan letuista. Lasten haaveet keskittyvät vielä muunlaisiin tavoitteisiin: Paavo haluaa jääkiekkoilijaksi ja Greta tanssia prinsessabalettia.


Letut ja paloautot vetivät puoleensa muitakin lapsiperheitä.


Palokuntalaisen 
komea kypärä
Kerran palokuntalainen, aina palokuntalainen


Palokuntanuorista suurin osa on kotoisin lähiympäristöstä. Ikähaarukka on 10-16 vuotta. Täytettyään 16 vuotta nuoret siityvät kykyjensä mukaan harjoittelemaan hälytysosaston mukana. Monilla kursseilla ja leireillä he hankkivat itselleen tarpeelliset tiedot ja taidot, hyvän fyysisen kunnon ja henkisen valmiuden.


Astalan mukaan teini-iässä osa keskeyttää, mutta keskimäärin yli puolet jatkaa. Monilla palokuntaharrastus kestää koko elämän ajan. Savion VPK:n suojissa toimivat myös naisjaosto ja veteraanijaosto.


Mika Taavitsainen on 
pienen ikänsä osallistunut 
palokuntatoimintaan.
Pitkä kokemus palokuntatoiminnasta on Mika Taavitsaisella, peräti 30 vuotta. Harrastus tempasi mukaan jo nuorena. Kotkasta Keravalle vuonna 2006 muutettuaan hän hakeutui Savion VPK:hon. Varsinaisessa ammatissaan hän toimii hätäkeskuksen vuoromestarina.


Vaimo Heli Rantala tietää, mitä on olla naimisissa palokuntalaisen kanssa. Omat suunnitelmat saattavat nopeasti muuttua.


Isot hälytysalueet eivät ole perillepääsyssä ongelmana, kun navigaattori pannaan päälle ja maalaisjärki otetaan mukaan.Uuden teknologian ansiosta maailma ei Taavitsaisen mielestä ole samanlainen kuin ennen.


Vanhoja palokuntalaisten 
varusteita
Logot kertovat, 
että Savion VPK:lla on 
ystäviä ympäri maailmaa

Paloautot ovat aina 
kiinnostaneet lapsia.

Teksti: Maila Hölttä
Kuvat: Matti Leskinen ja Anssi Ennevaara

Ei kommentteja: