maanantaina, tammikuuta 14, 2013

Savion taiteilijayhteisö on syntynyt uudelleenKeravan taidemuseon muutettua Keravan keskustaan sen yhteyteen syntynyt taitelijayhteisö joutui luopumaan tiloistaan. Ne kummatkin valtasi seksikauppa.

Nyt Klondyken taiteilijat ovat perustaneet uudet työtilat tehtaan toiseen siipeen. Joitakin heistä voisi luonnehtia paluumuuttajiksi, jotkut ovat ihan uusia vuokralaisia ja osa toiminut siellä jo huhtikuusta 2011 lähtien.
Saviolla asuva kuvanveistäjä, keraamikko, kuuluu ensimmäisiin, jotka palasivat. Hän oli tullut kaksi vuotta aiemmin taidemuseon yläkertaan ja ehtinyt vuoden laittaa paikkoja kuntoon, kun lähtö tuli. Hän harmittelee yhä taidemuseon muuttamista Sinkkaan. Ainutlaatuisen avarat tilat on menetetty. Nyt kunnostetuissa työtiloissa työskentelee kaikkiaan kolmetoista taiteilijaa. Merja Ranki vastaa taiteilijatilojen kokonaisvuokrasopimuksesta Spondan kanssa kahta taiteilijaa lukuunottamatta.


Parhaillaan työn alla hänellä sekä Jaana Brinckillä, Riikka Latva-Sompilla ja Outi Turpeisella on julkisen taiteen
Merja Rankin veistoksia


teoskokonaisuus, joka valmistuu Vantaan kaupungille, vanhan kaupungintalon edessä olevalle aukiolle. He toimivat yhteistyössä alueen suunnittelijan, maisema-arkkitehti Gretel Hemgårdin kanssa. Alueelle tulee aikanaan ryhmän toteuttamana kaikkiaan kahdeksan samaan teemaan sisältyvää taideteosta. Parkkitilojen sisäseinille ja kattoon tulee juurikuvioita, jotka auttavat suunnistautumaan siellä. Toriaukiolle syntyy kuusimetrinen teräsveistos, Tarinapuu, joka
kertoo kotipaikan merkityksestä. Alueella tulee
olemaan sekä perinteisempiä pronssiveistoksia että
uuden tekniikan mukaisia, ikkunalasille toteutettuja kuva-aiheita Vantaan historiasta.
Merja Rankin juurikuvioita,
jotka ovat osa Vantaan
vanhan kaupungintalon luo
toteutettavaa teoskokonaisuutta.
Teoskokonaisuuden on tarkoitus valmistua vuoden 2014 kevääseen mennessä.

- On tärkeää, että taiteilija pääsee mukaan jo suunnittelun alkuvaiheessa. Toivottavasti muutkin kunnat ymmärtävät tämän. Kaupunkikuvassa tarvitaan taidetta. Hyvällä suunnittelulla ja osana muutoinkin tarvittavia investointeja sen osuus kustannuksista jää pieneksi, Ranki korostaa.


Raija Heikkilä
Raija Heikkilä

on toiminut taidemaalarina vuodesta 1996 lähtien. Heti valmistuttuaan hänkin löysi työhuoneen Klondykesta taidemuseon yläpuolelta. Nyt hänen huoneensa on saman käytävän varrella kuin Rankin ja muiden taiteilijayhteisön jäsenten. Sisustamiseen hän on kiinnittänyt paljon huomiota. Huoneen täytyy olla inspiroiva. Työskennellessään hän kaipaa hiljaisuutta.Heikkilälle teosten nimet ovat tärkeitä ja täynnä sanomaa: "Kenellä korvat kutisee, sillä karvoja korvissa", "Kuka ketäkin huijaa", "Granaattiomenoita suosikeille", "Kaikkihan tietävät hänen saapuvan valkealla ratsulla", "Lentääkö jalat maassa". Pelkkä "Nimetön" ei hänelle riitä.Raija Heikkilän
työhuoneesta
Heikkilä on osallistunut aktiivisesti sekä ulkomailla että kotimaassa erilaisiin yhteisnäyttelyihin ja järjestänyt omia.

- Ensisijaisesti tekniikkani on tempera, mutta välillä teen akvarelleja, guasseja, monotypioita ja maalauksia myös yhdistelmätekniikalla, hän kertoo verkkosivuillaan.


Heikkilä on aktiivisesti pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomailla.


Emma Helle
on kuvanveistäjä. Hän osallistui viime kesänä mm. Mäntän kuvataideviikkoihin ja piti näyttelyn galleria Sculptorissa Helsingissä. Helle opettaa silloin tällöin kuvanveistoa ja elävän mallin piirustusta sekä taideopiskelijoille että harrastajille. 


Käytävällä Soili Taljan
komea maalaus
Soili Talja
on vantaalainen taidemaalari ja kuvanveistäjä.


Hän toteaa kulkevansa omia teitään, syrjässä valtavirroista. Hänen mukaansa aito kokemus syntyy hitaasti. Taidetta ei voi tehdä kuten pikaruokaa.

Vuonna 2010 hänen töitään oli esillä Keravan Taidemuseon näyttelyssä "Musta sateenkaari ja sumuhirvi". Vuoden 2013 syksyllä hänen töitään on esillä mm Harkon taidemuseossa, Raisiossa.Osa Juurisen kolmiulotteisesta
puupiirrosteoksesta, joka on ollut
esillä Helsingin Taidehallissa
"Taiteilijat 2012" -näyttelyssä
Jussi Juurinen
Jussi Juurinen,

on taidegraafikko ja puupiirtäjä. Hän ei tee perinteisiä puupiirroksia, vaan on keskittynyt kolmiulotteisiin teoksiin. Helsingin Taidehallissa "Taiteilijat 2012" -näyttelyssä on ollut esillä hänen teoksensa "Työhuone". Teoksen ulkopuolelle on kiinnitetty käsinpainettua tapettia. Sisäosat koostuvat puupiirroslaatoista, lankkulattiasta ja lankkukatosta.Juurinen asuu Vantaalla ja taiteilijantyönsä ohella hän opettaa Pekka Halosen akatemiassa ja Valmennuskeskuksessa.


Pasi Järvinen,

Tuusulassa asuva kuvanveistäjä, taidemaalari, valokuvaaja jne., on uusimpia taiteilijayhteisön jäseniä. Hänkin opettaa Halosen akatemiassa.
helsinkiläiselle taidemaalarille, Kerava on jo tullut tutuksi. Hän on Soili Taljan kanssa pisimpään työskennellyt Klondyken tiloissa. Keravan taidemuseossa, Klondyke-talossa hänellä on ollut parikin näyttelyä. Nyt hän mm. valmistautuu Porvoossa keväällä järjestettävään taidenäyttelyynsä.
Liimataisen robotteja ja
Fauna-säilytysasioita (takana)
Matias Liimatainen


Matias Liimatainen,

keraamikko, on myös melko äskettäin tullut mukaan taiteilijayhteisöön.


Hänellä oli joulukuussa ensimmäinen yksityis-näyttely "Robots", Helsingissä, Napagalleriassa. Hän opiskelee Aalto- yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa, keramiikka- ja lasitaiteen koulutusohjelmassa.

Muotit töitään varten hän on valmistanut erilaisista taloustavaroista: purkeista, tölkeistä, putkista, ylipäänsä kaikesta mitä käteen on tarttunut.

Erilaiset eläinhahmot, nk. Fauna-purkit, soveltuvat elintarvikkeiden ja pientavaroiden säilyttämiseen.


Veera Tamminen

Keramiikkataidetta

Veera Tamminen
on Matias Liimataisen kanssa työhuonekämppiksiä. Tamminen tekee keramiikkataidetta ja hän on halunnut säilyttää töissään kuvituksellisen otteen. Jotkut hänen töistään ovat ikään kuin keraamisia maalauksia. Hänen viimeaikaiset teoksensa liittyvät käyttöesineiksi miellettyihin astioihin, jotka on viety sille hienolle rajalle, jossa niiden perinteinen käyttötarkoitus hämärtyy.

Tamminen on vastikään palannut opintovuodelta Yhdysvalloista, jossa hän opiskeli keramiikkaa The Ohio State Universityssä. Nyt hän tekee maisteritutkintoa Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.
Mari Paikkari ja Laura Pehkonen

jakavat hekin työhuoneen.

 

Mari Paikkari ja
udu-rumpu
Mari Paikkari työskentelee sekä lasin että keramiikan parissa. Lasista hän tekee pääasiassa

käyttöesineitä, jotka hän valmistaa ja viimeistelee lasistudiolla, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa Helsingissä. Työhuoneella Paikkari keskittyy keramiikkaan, jossa häntä kiinnostavat etenkin keramiikalla tuotetut äänet ja savesta rakennetut soittimet.

 

Näihin kuuluvat mm. punasaviset rummut. Niistä ovat kiinnostuneita useiden eri

musiikkityylien rumpalit kansallisoopperasta suomirokkiin. Mallin udu-rumpuun hän on saanut

Afrikasta. Rumpu on pallonmuotoinen, ja siinä on kaksi reikää. Sen pehmeää kumahtelua kuultiin elokuussa Keravan uuden taidemusen Sinkan avajaisissa. Paikkari on aiemmin työskennellyt Keravan kaupungin puistopuolella. Hän tekee myös viher– ja ympäristösuunnitelmia sekä ympäristötaidetta.


Laura Pehkonen ja
Raija Heikkilän maalaus
Aamu se on huonompikin
Laura Pehkonen on
maalannut uudet kuviot
kirpputorilta löytämiinsä astioihin.
Laura Pehkonen,  keramiikka- ja lasitaiteen kandidaatti, tuleva taiteen maisteri, tekee sekä itse posliinia, valmistaa posliinifiguureja ja -figuriinoja, että maalaa posliinikaakeleita ja vanhoja astioita, joita löytää kirppareilta.

Helsingin Museokatu 28:ssa, the Exhibitionists-kahvilassa, on joulukuun puolivälistä lähtien voinut ihailla hänen monimetristä kaakeleista valmistettua kollaasiaan.
Ilkka Kallio ja
Anne Jouhtinen
Anne Jouhtinen ja Ilkka Kallio

ovat keravalainen taiteilijapari, joka perustaa monipuolisen osaamisensa luontoon, eläimiin, kalevalaiseen perimään ja suomalais-ugrilaisuuteen. Jouhtinen työskentelee käsityö- ja tekstiilitaiteen parissa käyttäen töissään luonnonmateriaaleja (mm. luu, villa,kivi, puu, nahka) sekä kierrätysmateriaaleja ja on tunnettu myös tanssitaiteilijana ja koreografina. Kallion toiminta-alaan kuuluvat valokuvateosten lisäksi myös videoperformancet ja työskentely puun kanssa. CRA Company on ollut vuodesta 2007 lähtien heidän
yhteistyöfooruminsa, kotisivut Anne Jouhtisen työ

oli esillä Sinkan

avajaisnäyttelyssä.
Taidemuseo Sinkan avajaistapahtumaan Jouhtinen ja Kallio olivat työstäneet teoksen Mortuus6as1, joka installaation, videon, tanssin ja l
Pienoismalli Tehtaanmäestä oli
myös esillä Sinkan avajaisnäyttelyssä
osana Jouhtisen ja Kallion
teosta "Mortuus6as1".
aulun keinoin muistutti Klondyken vieressä sijaitsevan Tehtaanmäen lohduttomasta tilasta. Lauluosuuksista vastasi äänitaiteilija Margit Tuokko.

Jouhtinen ja Kallio työstävät parhaillaan tuoreessa työtilassaan mm. Joutsan Taidekeskus Haihatuksen kesänäyttelyä ja Galleria Allin syysnäyttelyä "Pelättimiä ja Valonsäteitä".Merja Ranki korostaa, että on tärkeää edistää vuorovaikutusta yleisön ja taiteilijoiden välillä. Se auttaa nykytaiteen ymmärtämisessä. Savion taiteilijayhteisöön saa yhteyden vaikkapa hänen kauttaan kirjoittamalla tähän osoitteeseen


Teksti: Maila Hölttä

Kuvat: Matti Leskinen
Ei kommentteja: