keskiviikkona, toukokuuta 09, 2012

Taide- ja museokeskus Sinkka raottaa oveaan


Tommi Uutela esittelee 
4 metrin syvyistä Monttua

Pääsymaksuina tuotuja
 pehmoleluja. 
Pikkukarhu on kotoisin
Itä-Berliinistä ja 
"syntynyt" v. 1973.
Keravan uusi taide- ja museokeskus Sinkka avaa vähitellen oveaan yleisölle. Vielä 6.:een kesäkuuta saakka on keskiviikkopäivinä mahdollisuus käydä katsastamassa sen toistaiseksi melko tyhjät tilat. Sinkka on tuolloin auki klo 17-18, mutta paikalle on hyvä tulla jo klo 16.45 ja tuoda pieni pehmolelu tai pikkuauto pääsymaksuksi.

Eteisen katossa riippuvat valkeat valaisimet ovat uustuotantoa ja valmistettu Ornon suunnittelijana toimineen Heikki Turusen mallin mukaan. Museokauppaan on ajateltu hankkia myyntiin pari valaisinmallia, jotka ovat Lisa Johansson-Papen luomuksia. Hänkin työskenteli Ornon suunnittelijana.

Talon sisätilat käsittävät yli 2 300 neliötä, mistä näyttelytilaa on 750 neliötä. Keravan kaupunki maksoi kiinteistöstä Kinnarpsille 1,8 miljoonaa euroa. Rakennuksen muuntaminen taide- ja museokeskukseksi maksoi 1,5 miljonaa, josta puolet on saatu valtionavustuksena. Tilat sijaitsevat kolmessa kerroksessa. Ulkokuoreen ei toistaiseksi ole koskettu. Pihan pienet viheriöt odottavat hoitavaa kättä, ja ulko-oven avaaminen on vammaisille ilman apua vaikeaa.

Luvassa poikkitaiteellinen uhkayritys


Taiteilija Mari Leskisen
 metsämaisemaa
"Montuksi" kutsutussa osassa on välipohja avattu. Näin on saatu aikaan 4 metriä korkea taidenäyttelytila. Sen yhtä nurkkaa koristaa kuvataiteilija Mari Leskisen maalaama heleä, satumainen puu, joka liittyy Sinkan näyttelytoiminnan elokuussa avaavaan Palikkaoopperaan. Sen suunnittelijat ja toteuttajat lupaavat poikkitaiteellista uhkayritystä, joka panee tilat soimaan äänin ja kuvin ja joka saattaa putkahtaa esiin milloin ja missä tahansa Keravalla.

Sinkkaan on varattu tilat kuudelle työntekijälle. Luento- ja konsertti- ja kokoustilaa voidaan hyödyntää monenlaisessa, myös ulkopuolisessa käytössä. Mm. Keravan Opisto on niistä kiinnostunut.

Ornon kokoelmat saavat vihdoinkin pysyvät tilat. Vitriinihuoneen nimi johtuu sinne sijoitetuista vitriineistä, joihin sijoitetaan katsojien ihailtaviksi korvaamattomia esineitä.

Taiteilija Pekka Ylösen 
työ Helmipaikassa
Helmi-paikassa Keravan taidemuseo esittelee kokoelmiensa helmiä. Ensiksi on vuorossa muutama taiteilija Pekka Ylösen perikunnan lahjoittama työ.
Seinälle on kirjoitettu Pekka Ylösen sanoma:

"Häpeä ja sen vastakohtana tunne siitä, että tämä minä olen.
Rakastakaa ja vihatkaa minua sellaisena kuin olen."

Aivan ylhäällä sijaitsee kirjastoparvi, josta löytyvät museon käsikirjastot. Kellarikerroksesta löytyviä saunoja voidaan vuokrata ulkopuolisille. Ne ovat entisen omistajan perua.

A
Amanuenssi 
Tommi Uutela
anuenssi Tommi Uutela, Keravan museon uusi työntekijä, on toiminut tutustumiskierroksilla asiantuntevana oppaana.

Teksti: Maila Hölttä
Kuvat: Matti Leskinen


Sinkan tilat on sijoitettu
kolmeen kerrokseen.Ornossa valmistettu
Tässä on siivouskomero

Komean kattokruunun on
 Kinnarps lahjoittanut 
museokeskukselle
Yhteinen ovi
Luento-, kokous- ja 
konserttitila
Ornossa valmistettu
Kierreportaat vievät 
käsikirjastoon

Ornon tuotantoa


Piirustuksia eduskuntataloon 
suunnitelluista kalusteista
Museon käsikirjastoa
Täältä puhaltaa 
raikasta ilmaa.

Ei kommentteja: