perjantaina, kesäkuuta 03, 2011

Reikä avaruudessa - ympäristötaidetta museossamme

Ikuisuus,
Markku Hakuri
Markku Hakuri

"Reikä avaruudessa syntyy, kun maailma nyrjähtää pois totutulta radaltaan, kun on aika nähdä ja ymmärtää toisin."

Lainaus on Keravan Taidemuseon uusimman näyttelyn esitteestä. Kuvanveistäjä, ympäristötaiteen professori Markku Hakuri on kutsunut näyttelyyn ympäristötaiteilijoita Euroopasta ja Yhdysvalloista sekä entisiä ja nykyisiä oppilaitaan Aalto-yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta.

Museon johtaja Arja Elovirta luonnehtii Hakuria energiapyörteeksi ja ympäristötaiteen pioneeriksi. Hakuri tosin väittää, ettei tiedä mikä reikä avaruudessa on.


Säästettäisiin edes Ikuisuus

Hakurilta on näyttelyssä esillä useita töitä, mm. suuren seinän täyttävä Ensimmäinen Kohtaaminen ja toiseen kerrokseen sijoitettu Ikuisuus, jonka taiteilija on rakentanut puiseen kaappiin. Kaapin sisälle hän on ripustanut ristimämekon ja kuolinvaatteen, päälle iskenyt kaksi kirvestä ja oviin hiilellä hahmotellut hyvinkin keski-iän ylittänyttä alastonta naista. Naisen lihakset ovat jo menettäneet kiinteytensä, iho poimuttunut, mutta silti kuvat ovat kauniita.

Professori on luvannut polttaa näyttelyn lopuksi teoksensa museon pihalla 28. pnä elokuuta, jos saa palokunnalta luvan. Toivottavasti hän säästää edes tämän yhden työn.


Ikivanhaa kylmämuuraustekniikkaa

Keravan Taidemuseon pihalla tulijan katse kiinnittyy rakennelmiin, jotka koostuvat suuresta määrästä erikokoisia, korkeareunaisten ympyröiden ja keon muotoon asetettuja luonnonkiviä. Siinä on yhdysvaltalaisen taiteilijan Dan Snown taideteos Toivomuskaivot, joiden toteuttamisessä ovat auttaneet Pekka Halosen akatemian opiskelijat.

Dan Snow muuraa taidetta kivistä ilman laastia, vanhaa kylmämuuraustekniikkaa käyttäen. Tekijän ammattitaito ja painovoima toimivat näkymättömänä liimana. Tätä tekniikkaa on käytetty jo ikiaikaisissa hautaröykkiöissä ja merimerkeissä myös Suomessa etelän rannikoilta kauas Lapin perukoille.

Päähän jää pyörimään kysymys, mitä toivomuskaivoille tapahtuu, kun näyttely elokuun lopussa päättyy tai kun museo ensi vuonna muuttaa keskustaan. Toivottavasti niitä ei tuhota Markku Hakurin töiden tapaan.

Toivomuskaivot,
Dan Snow
L.E.M, Dan Snow
Museon sisältä löytyy lisäksi pienempi Snown työ L.E.M., Lunar Excursion Module, satelliitti, jonka rakennusosat ovat luonnonkiveä ja metallipuikkoja.

Huumorinpilkettä silmäkulmassa

Saksalaistaiteilija Juliane Stiegelen rakentamasta perusleiristä löytyy mitä mielikuvituksellisimpia ja hauskoja esineitä joka lähtöön. Parhaimpiin varusteisiin kuuluvat piikkinen puku vaarallisiin tilanteisiin, puku pimeään, 2 reppua sisältäen kojeen jälkien peittämiseen, koje ajatusten järjestämiseen, lipasto rullattuja hämähäkinseittejä, laatikko pölynäytteitä sekä laatikko salaisuudelle.
Puku vaarallisiin tilanteisiin,
 Juliane Stiegele
Puku pimeään, Juliane StiegeleJuliane Stiegele
Pilkettä silmäkulmasssa näyttäisi olevan myös tsekkiläisellä taiteilijalla Michal Cimalalla, joka toimii apulaisprofessorina Prahan taideakatemiassa. Lisäksi hän on avantgarde-muusikko.
Michal Cimalan korvalla varrellinen kännykkä (kuvattu videolta)
Cimala myös oikeassa alakulmassa
Cimala on syntyisin Ostravan teollisuusalueelta, missä maisema hänen mukaansa vaikuttaa joskus hyvin surulliselta, koska perusvärinä musta, millä on ollut voimakas ja tärkeä vaikutus häneen jo varhain.


Taustalla litteä avaruus, edessä Biketron,


Surullisesta lapsuudenmaisemasta huolimatta Cimalan töistä löytää hymyn aihetta. Pari seinää täyttävä maalaus Litteä avaruus suojaa kahdelta puolelta polkupyöränosista ja kahdesta muovitynnyristä koottua teosta Biketron, jota voi soittaa. Hän on käyttänyt teoksissaan hyväksi myös vanhoja kännyköitä, joita on liittänyt puolimetrisiin varsiin ikään kuin vasaranpäiksi.
Michal Cimala
Pyörryttävä olo

Astu sisään ja etsi reitti ulos, Scott Andrew Elliott
Arveluttaa sulkea vinoon leikattua ovea Scott Andrew Elliottin installaatiossa Astu sisään ja etsi reitti ulos. Mikään ei teoksen sisällä ole suorassa, eivät seinät, ei katto, ei valaisin katossa, ei seinään nojaava matkalaukkukaan.

Elliot on sanonut: "Näen arkkitehtuurin työkaluna, jonka avulla voin vaikuttaa ja muokata tilan sisällä olevien ihmisten tunteita." Vinossa tilassa vinoon asetettujen esineiden keskellä tulee pyörryttävä olo.


Työpajoja

Näyttelyn yhteydessä järjestään työpajoja. Niitä voi varata koululaisille 15.8.–19.8. ja 22.8.–26.8. Työpajan kesto 1,5 h. Sitovat ilmoittautumiset työpajoihin viikkoa aikaisemmin osoitteeseen: sanna.ojanne(a)kerava.fi tai puhelimitse 040-318 3436.


Koko perheelle tarkoitettu työpaja järjestetään 20.8. klo 13–15.
Työpajoista vastaavat taidekasvattajat Kristiina Ljokkoi, Satu Tikka ja Iiro Tujula.

Ympäristötaiteen näyttelyyn osallistuvat taiteilijat:

Pilar Andeyro, Riikka Aresalo, Michal Cimala, Scott Andrew Elliott, Markku Hakuri, Tristan Hamel, Roel Meijs, Salla Salin, Dan Snow, Juliane Stiegele


Teksti Maila Hölttä
Kuvat Matti Leskinen

Ei kommentteja: