keskiviikkona, toukokuuta 12, 2010

Kiitokset historiakävelystä


Hei!

Haluan kiittää eilisestä historiakävelystä teitä järjestäneitä ja kaikkia oppaana olleita.

Kävelyn jälkipeliä
Olimme  eilen mukana opastetulla kävelyllä ja olimme todella tyytyväisiä kävelyn antiin.
Olen itse asunut perheeni kanssa Saviolla 13 vuotta ja äitini n.3 vuotta.
Savio on aina tuntunut hyvältä paikalta elää ja asua, sekä kasvattaa lapsia. 

Savion historia tietous on jäänyt kuitenkin liian vähäiseksi vuosien saatossa ja siksipä olemme moneen kertaan äitini kanssa puhuneet siitä, miten mielenkiintoista olisi osallistua näihin järjestettyihin kävelyihin. Emme vain aiemmin ole jostain syystä kerenneet, muistaneet tms. tulla mukaan.

Olemme joskus  järjestäneet ystäville diaprojektori illan. Silloin olemme nähneet Savion alueelta erittäin vanhoja diakuvia seinälle esitettyinä. Kuvat ovat jo innoittaneet ja virittäneet kiinnostusta Savion historiaan.


Kummitustalo
Kun eilen kävelyn jälkeen tulin kotiin, olin todella intoa täynnä. Nuoremmat lapseni 13 ja 11-vuotiaat olivat kotona ja katselivat jääkiekko peliä telkkarista. Pelikin jäi katsomatta, kun aloin kertoa kaikkea histoariakävelyssä kuultuani lapsilleni. He kuuntelivat innostuneina ja kiinnostuneina tapahtumia ja paikkoja joita kerroin ja kyselivät kaikenlaista. Saviolla asuvat lapset ovat myös tietysti kiertäneet koko Savion ja tietävät hyvin vanhat autiotalot tai ns. kummitustalot lasten mielestä.
Eilen jo tapahtumassa jollekin mainitsinkin, että mahdollisuuksien mukaan olisi todella hyvä ja mielenkiintoista järjestää Savion koulun isommille oppilaille esim. viidensille ja kuudensille luokille samantyyppisiä kävelyitä, joissa kerrottaisiin Savion eli oman asuinkylän historiaa, täällä eläneitten ihmisten tarinoita sen ajan lapsuudesta, tapahtumista, harrastuksista yms. Sekä näytettäisiin esim. valokuvia, joita eilenkin kiersi tapahtumassa.


Uskoisin että lapset olisivat innoissaan kuullessaan esim. kumitehtaan uima-altaan käytöstä, siellä työskennelleen miehen muistoista ja siitä miten 15 vuotiaana tehtiin työtä.
Sekä ylipäänsä Savion alueesta, millaista täällä oli asua ennen. Lisäksi lasten / nuorten tietous ja tuntemus omaa kylää ja asuinaluetta kohtaan laimentaisi varmasti ilkivaltaa, jota Savionkin aluella on.

Nuorin tyttöni on Savion koulussa 5-luokalla ja jos kyläyhdistykseen kuuluvilla innostusta asiaan on, voin toimia yhteyshenkilönä asiassa. Kävelyhän voidaan järjestää esim. syksyllä jos nyt ylipäänsä innostusta löytyy??

Kiitos vielä eilisestä ja siitä miten itse sain virtaa ja ajatuksia omaa kylää kohtaan.

Palataan mahdollisesti asiaan.

Ystävällisin terveisin
Kävelyyn osallistunut äiti

Ei kommentteja: