lauantaina, syyskuuta 04, 2010

Savion kyläjuhlassa Härkönen piti ensimmäisen puheensa kaupunginjohtajana


Soile Alho Savion kyläyhdistyksen hallituksesta jakoi taivaantäydeltä ilmapalloja


Savion 10-vuotisjuhlavuottaan viettävän kyläyhdistyksen päätilaisuuden kohokohtia olivat Keravan uuden kaupunginjohtajan Petri Härkösen ensimmäinen virallinen esiintyminen sekä Suomen X Factorin voittajan Elias Hämäläisen konsertti. Salavapuisto oli syyskuun 4. päivänä ääriään myöten täynnä hymyilevää yleisöä viileästä säästä huolimatta.

Kyläjuhlan juonsi näyttelijä Mira Kivilä
Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Kokko kiitti tervehdyspuheessaan yhdistyksen perustajia, äitejä, jotka kymmenen vuotta sitten tapasivat Salavapuistossa lapsia ulkoiluttaessaan ja päättivät, että Saviolle pitää järjestää asukkaita yhdistävää toimintaa. Heidän joukossaan oli mm. yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja Kirsi Kanerva-Poranen.

Kyläyhdistystä olivat kymmenen vuotta sitten perustamassa mm.Siru Luoto, Mirva Nyman, Leena Kainulainen ja Kirsi Kanerva-Poranen


Uutena kaupunginjohtajana neljättä päivää työskennelleen Petri Härkösen mielestä oli hienoa kruunata töiden aloittaminen Savion kyläjuhlalla.Hän kiitti Savion hyvää kylähenkeä, johon hän ehti tutustua työskennellessään Keravan kehitysjohtajana, ja lupasi olla avoin kaikille uusille ajatuksille. Niille vain on löydettävä kanavat.

Petri Härkönen piti Savion kyläjuhlassa ensimmäisen virallisen puheensa kaupunginjohtajana.Savion haasteet


Koneen lento kentän yli sai hänet lupaamaan, että kaupunki tekee parhaansa ongelman helpottamiseksi. Hän joutui tunnustamaan, että välineet kyllä ovat vähissä. Tehtaanmäki on toinen surullinen ongelma Saviolla. Ratkaisu on löytymässä sitä kautta, että kaupunki ostaa alueen. Sen sijaan Kercan kautta on tulossa hyviä uutisia, joskin liikenneyhteydet ovat haasteellisia.

Kyläjuhla veti väkeä sään viileydestä huolimattaHärkönen muisti myös, että Saviolla on hyvä kauppa. Uusia asuinalueita on koko kaupungin alueelta vaikea löytää. Hän itse oli jo ehtinyt muuttaa Keravalle.

Juontaja jututtaa kyläyhdistyksen aikaisempia puhenjohtajia Kirsi Kanerva-Porasta, Matti Leskistä ja Eeva Kaarina Virtasta


Saviolainen mies ammattiosaaja, nainen työssä palvelualalla


Kaupungin laskentapäällikkö Kirsi Rinne kertoi puheenvuorossaan, että 5 800 asukkaan Saviolla asuu keskimäärin enemmän lapsiperheitä kuin koko Keravalla. Näistä perheistä yli puolet on yhden lapsen perheitä. Savio on poikkileikkaus koko kaupungin väestöstä. Sitä voisi pitää minikaupunkina kaupungin sisällä.


Keravan laskentapäällikkö Kirsi Rinne luonnehti saviolaisia.


Aavistuksen useammin kuin muut kaupungin asukkaat saviolaiset tekevät nk. rehellistä työtä. Saviolainen mies on ammattiosaaja, ei siis mikään konttorissa paperia pyörittävä pukumies. Nainen taas toimii palvelualan ammateissa. Suhteellisen usein työpaikka löytyy radan itäpuolelta ja Helsingistä.

Hiukan yli puolet saviolaisista asuu kerrostaloissa. Saviolla on asumismuotona omakotitalo useamman kuin Keravalla yleensä.


Kirsi Rinteen poimimia tilastotietoja saviolaisista:

· Savio on kuin Kerava pienemmässä mittakaavassa ja saviolaiset kuten keskivertokeravalaiset.

· Saviolla asuu noin 5800 asukasta eli 17 % keravalaisista. Asuntoja on 2900, mikä sekin on 17 % Keravan asunnoista.

· Tasapainoinen asukas- ja asuntorakenne, tasapainoinen kaupunginosa.

· Kerrostaloja vähän keskivertoa vähemmän, pientaloja ja omistusasuntoja vähän enemmän.

· Väestössä ehkä aavistus enemmän työikäisiä ja vähemmän eläkeikäisiä.

Saviolaiset työssä

· 30 % saviolaisista työllisistä on töissä julkisissa palveluissa ja 20 % kauppa-, majoitus- ja ravintola-alalla (kuten keravalaiset yleensäkin).

· Saviolainen mies poikkeaa vähän keskiverrosta: tekee useammin rehellistä työtä (teollisuudessa), eikä pyörittele senttejä (vähemmän rahoitusalan töissä)

· Sama näkyy tutkinnoista: keskivertokeravalaista useammalla hänellä on ammattitutkinto, hän on siis ammattiosaaja.

· Saviolla on vähän työpaikkoja (tilastoissa radan itäpuoli ei kuulu Savioon!), eli saviolaiset käyvät töissä oman kaupunginosan ulkopuolella, joko radan toisella puolella tai sitten esim. Helsingissä. Keravalaisista useampi käy töissä Helsingissä (reilu kolmannes) kuin Keravalla!

Perheet Saviolla

· Yleisimmin asutaan kerrostalossa 55 % ja toiseksi eniten omassa omakotitalossa 33 %.

· Reilusti yli puolet perheistä (52 %) on kahden kasvattajan lapsiperheitä. Kolmannes perheistä on lapsettomia. Yksineläjiä on 18%.

· Lapsiperheet on pienempiä kuin Keravalla keskimäärin, yli 50 %:ssa vain yksi lapsi.

· Aikuisia (yli 18 v-vuotiaita) lapsia asuu enemmän kotona kuin Keravalla yleensä.

Nuori Iikka Puolakka on tulevaisuuden lupaus.


Iikka Ja Elias viihdyttivät yleisöä


Salavapuiston juhlassa 15-vuotias Iikka Puolakka viihdytti yleisöä laulaen ja soittaen lähes yhtä rutinoidusti kuin varsinainen päätähti, Suomen X Factor -voittaja Elias Hämäläinen.

Elias Hämäläisen kuulas ääni toimi yleisömagneettina.


Arja Elovirran johtama Keravan taidemuseo juhlii tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan.


Juhlameinikiä myös päiväkodissa, nuorisotalolla ja ravintolassa

Savion keskustassa sijaitsevat Marttilan, Naavapuiston ja Savion päiväkodit alkoivat juhlia kyläyhdistyksen kymmenvuotista taivalta jo perjantaina, 3. pnä syyskuuta Marttilan tiloissa. Savion kyläyhdistyksen edustajat Maila Hölttä, Kirsi Kanerva-Poranen ja Matti Leskinen saivat nauttia lasten taidokkaista sirkusaiheisista esityksistä ja ihmetellä, missä ovat ne paljon parjatut nykyajan levottomat lapset.

Savion päiväkotilapset sirkustaiteilijoina

Ei ainakaan Saviolla!


Lauantai-iltana Savion nuoristotilassa Elzussa pelattiin juhlan merkeissä bingoa ja nuorten suosimia pelejä ohjaaja Mallu Ponkilaisen vetämänä. Varttuneemmat aikuiset nauttivat ravintola Wanhassa Weijarissa kansantaiteilija Soile Thunin elämänmakuisesta "runua ja roosaa" -esityksestä ja Kellariorkesterin säestyksellä perinteisestä tanssimusiikista. Moni esitti hartaana toivomuksena, että tällaisia iltamia pitäisi järjestää vähintään kerran kuukaudessa.


Kansantaiteilija Soile Thun ja kyläyhdistyksen puheenjohtaja

Pirjo Kokko toivottavat yleisön tervetulleeksi kyläiltamiin.


Savion kyläyhdistyksen viikonloppujuhlien järjestelyihin osallistuivat mm.Keravan taidemuseo, seurakunta sekä monet yhdistykset ja yritykset. Paikalle oli saapunut myös poliittisten puolueiden edustajia sekä uusien ja kierrätettävien tuotteiden myyjiä.


Savion VPK:n toiminta kiiinnostaa nuoria

Teksti: Maila Hölttä

Kuvat: Matti Leskinen, Kirsi Kanerva-Poranen
Kuvat suurenevat klikkaamalla

Katsele:

Risto Kanervan ja Kirsi Kanerva-Porasen kuvia tästä

Eeva-Kaarina Virtasen kuvia tästä

Matti Leskinen kuvia tästä

Kuuntele:

Avausta tästä

Petri Härkösen puhetta tästä

Haastatteluja tästä

Kristillinen moottoripyöräkerho Gospel Riders tuli joukolla paikalle
Ei kommentteja: